Barana (2002-2013)

De Turks-Nederlandse muziekgroep Baraná werd in 2002 opgericht door de Turkse zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez (1956 – 2013) en klarinettist Steven Kamperman (1970). Zij kregen in dat jaar een compositie-opdracht van de Music Meeting, uitmondend in het achtkoppige Turks/Nederlands/Iraans ensemble Baraná & Co (met o.a. cellist Ernst Reijseger en percussionist Afra Mussawisade).

De live-CD van dit concert leidde tot lovende kritieken in nationale en internationale pers. Concerten op het SJU/Vredenburg-festival, VPRO Jazz op het Dak Festival, Global Village Festival en Akbank International Jazz Festival Istanbul volgden, tezamen met diverse Nederlandse toernees.

Met de kernformatie Baraná Trio (met accordeonist Bart Lelivelt) presenteerden Baraná vervolgens de programma’s Gül ve Bülbül (The Rose and the Nightingale), Modes et maqams (in samenwerking met draailierfenomeen Valentin Clastier en meesterpercussionist Carlo Rizzo, vijfsterrenrecensie in De Volkskrant) en Sarap (Wine), rond teksten van Omar Khayyám.

In 2010 verraste Baraná met een samenwerking met de Turkse popzangeres Ceylan Ertem in een elektronisch getint project over Istanbul, Xenopolis.